نمای کلاسیک چیست ؟
نمای کلاسیک چیست ؟
کلاسیک یکی از سبکهای محبوب به ویژه در کشور ما ایران در خصوص اجرای نمای ساختمانها است.
نمای کلاسیک در اجرای خود از یک سری اصول و استاندارد مشخص تبعیت میکند.
در این مقاله قصد داریم به معرفی نمای کلاسیک که بسیاری آن را تحت عنوان نمای رومی میشناسند
و روش اجرای آن بپردازیم.
در آخر هم مروری بر کاربردها، مزایا و معایب عمده آن داشته باشیم.
عموماً به نماهای بیرونی که از طرحهایی داری ستون، سرستون، پا ستون، انواع کتیبه، گلوییها، هلال، قاب پنجره و… استفاده میشود
و الگویی از ساختمانهای ایران باستان و یونان (روم) گرفته شده باشد اصطلاحاً نمای کلاسیک یا رومی گفته میشود.
نکته مهم و قابل توجه طراحی در این نوع نما است
که برای طراحی هر ساختمان باید طراحی مختص آن بنا صورت پذیرد
زیرا اندازه ستونها و سرستونها باید متناسب با اندازه ساختمان باشد
و در صورت کپی برداری از طرح ساختمان دیگر این تناسب از بین رفته و هارمونی ساختمان آسیب خواهد دید.
آنچه که امروزه در گوشه کنار سطح شهرهای ما نمای کلاسیک نامیده میشود،
شباهت و کپی برداری از مصالح، جزییات و تناسبات ساختمانهای دوره کلاسیک یونان و روم باستان یا دوره نئوکلاسیک است.
در واقع از عناصر مشابه معماری نئوکلاسیک غربی استفاده میشود و برداشت اصلی نیست. در این نما سنگهای تراورتن، مرمر، گرانیت به چشم میخورد. سیمان سفید هم به دلیل کمبود بودجه سازنده، مورد استفاده قرار میگیرد.
در نمای بسیاری ساختمانها و در گوشه و کنار آنها، مجسمههایی به سبک رومی دیده میشود. در مجموع در طراحی نمای این ساختمانها، قانون خاصی وجود ندارد و همه چیز به سلیقه و خواسته و بودجه سازنده بستگی دارد. هر چه ساختمان دارای جزئیات بیشتر و قطعات پیش ساخته بیشتری باشد، ساختمان سنگینتر و هزینه برتر خواهد بود.
امروزه، این نماهای ساختمانی برای ساکنینش و مالک و هر بینندهای از بیرون، حسی از ابهت، تجمل و مرفه بودن را القا میکند و به دلیل استفاده از سنگ در نمای خود و ایجاد حس لاکچری بودن، طرفداران بسیاری پیدا کرده است. همچنین با نورپردازیهای وسیع در بافت متراکم، ساختمان را هم چون تکهای جواهر، درخشان و نورانی میکنند. بدون این که به همجواریها و ساختمانهای اطراف خود توجه کنند. چنین نورپردازیها و قرار دادن پروژکتورهای نامناسب، موجب مزاحمت و اذیت و آزار همسایگان در زمان استراحت شبانگاهی میشود و به هیچ وجه مناسب نماهای مسکونی در بافت متراکم نیست.
مزایای نمای کلاسیک
نمای کلاسیک با آن همه تزیین پر زرق و برق در خارج ساختمان هدفی جزء به رخ کشیدن خود و ساکنان آن ندارد. در زیر به مهمترین مزایای نمای کلاسیک اشاره شده است.
- القای حس تجمل گرایی به افراد و ساکنین از مهمترین ویژگیها و مزایای خاص نمای کلاسیک است که بسیاری هم به دنبال همین ویژگی نمای کلاسیک هستند.
- نزدیکیهای فرهنگی به دلیل استفاده از المانهای تاریخی و سبک معماری دورههای پادشاهی ایران باستان از دیگر عوامل و نقاط قوت این نما هستند که سلایقی خاصی را به سمت خود میکشاند.
- دادن جلوهای خاص و متفاوت به ساختمان از دیگر مزایای این نما است. بسیاری از فعالان در صنعت ساختوساز، با اجرای نمای کلاسیک قصد دارند که در همان ابتدای کار توجه فرد خریدار را ساخت و طراحی ساختمان جلب کنند و او را تحت تأثیر قرار بدهند.
- از دیگر مزایای نمای کلاسیک به ویژه در کشور ما ایران این است که مصالح اصلی به کار رفته در آن یعنی تراورتن بسیار فراوان بوده و هزینه ساخت و اجرای آن را به شدت پایین میآورد.
معایب نمای کلاسیک
علیرغم تمامی مزایایی که در خصوص نمای کلاسیک به آنها اشاره شد از معایب آن نیز نمیشود غافل بود که در زیر به چند مورد اصلی از آنها اشاره شده است.
- وجود طرحها و المانهای پر زرق و برق و پیچیده مطمئناً باب میل هر سلیقهای نخواهد بود. دور بودن از سادگی برای بسیاری یکی از معایب عمده این نوع از نما به شمار میرود.
- سنگهای طبیعی به عنوان مهمترین مصالحی که در اجرای نمای کلاسیک به کار برده میشوند، وزن بالایی دارند و در صورتی که در اجرای این نما دقت لازم نشود به کوچکترین نیرو میتوان شاهد جدا و شل شدن قطعات نما بود که میتواند خسارات جانی و مالی جدی در پی داشته باشد.
- از طرفی هم به دلیل وجود طرحهای پیچیده، مقدار مصالح مصرفی یا همان سنگهای طبیعی بسیار بالا خواهد بود و همین موضوع میتواند به آسیب به محیط زیست منجر شود.
- متأسفانه در ایران بازار به اصطلاح «بساز و بنداز» بسیار رواج یافته است. بسیاری از سازندگان از قطعههای سنگی از پیش آمادهای استفاده میکنند که کیفیت مطلوبی ندارند و همین موضع آسیب جدی به ماندگاری بسیاری از نماهای کلاسیک وارد میکند.
دیدگاهتان را بنویسید