عوامل اصلی آتش سوزی نما | بررسی 2 عامل اصلی
در این مقاله می خواهیم عوامل اصلی آتش سوزی نما ساختمان را به اختصار توضیح دهیم :
احتمال خطر آتش سوزی و پیامدهای ناشی از آن وقتی بیشتر و شدیدتر است که نما از جنس قابل سوختن باشد و نصب آن نیز به درستی انجام نشده باشد .
از انواع مصالح نمای قابل سوختن می توان سامانه عایق حرارتی بیرونی (EIFS) ، لمینت های ساخته شده تحت فشار زیاد (SIPS) ، پانل عایق سازه ای ، موانع مقاوم در برابر شرایط جوی (WRB) ، پانل های الوار و کامپوزیت آلومینیوم با مغزه پلاستیک مثل پلی اتیلن را نام برد .
دو عامل اصلی سبب آتش سوزی در نمای ساختمان است .
- آتش سوزی خارج از ساختمان ناشی از مجاورت با منابع سوختنی
- آتش سوزی داخلی ساختمان ، که منشاء آن در یک طبقه بوده ، با شکستن شیشه به نما گسترش یافته است
مشکل ایمنی در برابر آتش نما را می توان به چهار بخش تقسیم بندی نمود :
- ویژگی سناریوی قرارگیری در معرض آتش و توزیع شار حرارتی هم داخل نما و هم از سطح نما با شعله ورق که از داخل شروع شده است .این موضوع پیش نیاز قسمت های زیر است :
- مقاومت در برابر آتش مجموعه نما و اتثال دال کف – نما ، شامل شکست سازه ای برای مجموعه های نما غیر قابل سوختن و قابل سوختن
- گسترش آتش در سطح خارجی نما در صورتی که قابل سوختن باشد به دلیل شعله های ناشی از آتش سوزی در فضای محصور
- گسترش آتش ناشی از آتش سوزی در فضای محصور و پیشروی به داخل عایق نما در صورتی که قابل سوختن باشد .
از آن جا که در ایران ورق نمای کامپوزیت آلومینیوم با مغزه پلاستیک که از منابع مختلف داخلی و خارجی تهیه می شوند .
کاربرد گسترده ای در پروژه های ساخت و ساز دارند . بدون ارزیابی آزمایشگاهی از طریق انجام آزمون های آتش استاندارد در زمینه ایمن بودن آنها به طور قاطع نمی توان اظهار نظر کرد .
به همین دلیل در این پژوهش ، عملکرد چند نوع نمای کامپوزیت آلومینیوم تولید شده داخلی و وارداتی با آزمون آتش مقیاس کوچک به وسیله گرماسنج مخروطی ارزیابی شد و توصیه های ارائه شده با توجه به نتایج آزمون باعث بهبود کیفیت برخی از آنها طی روندصدرو گواهی نامه فنی شد .
همچنین طبقه بندی خطر آتش از نظر واکنش در برابر آتش برای یک نوع نمای کامپوزیت آلومینیوم مطابق با استاندارد ملی طبقه بندی آتش 8299 و براساس داده های آزمون های استاندارد واکنش در برابر آتش شامل قابلیت افروزش و عامل مشتعل منفرد SBI انجام شد .
ضمن این که درباره صدور گواهینامه فنی این محصول و کنترل کیفی آن توضیحاتی ارائه می شود .
ورق آلومینیوم کامپوزیت ضد حریق
امروزه بسیاری از پروژه های ساختمانی شاخص و مرتفع ملزم به استفاده از ورق کامپوزیت ضد حریق هستند . و اگر قصد استفاده از ورق کامپوزیت در نما را دارند باید حتما از ورق کامپوزیت ضد حریق که تاییدیه و گواهینامه فنی ضد حریق از مرکز تحقیقات را داشته باشد .
رعایت ایمنی در حوزه نما برای جلوگیری از آتشسوزی
به دلیل غالب شدن مسائل اقتصادی بر مسائل فنی و اجرایی و اولویتدهی به کاهش هزینهها و افزایش سودآوری بیش از سایر عوامل از جمله ایمنی و کیفیت عدم بهرهگیری از مسوولان و مشاوران ایمنی ساختمانهای بنا شده امروزی به دلیل استفاده از مصالح ارزان قیمت مثل کامپوزیت، پنل و… بیش از پیش در معرض خطر آتشسوزی قرار دارند. عدم رعایت ایمنی در بخش اتصالات سیستم نورپردازی، استفاده از دیتیلهای اجرایی غلط و نامناسب مانند استفاده نکردن از دودبندها میتواند با بروز یک اشکال جزئی کل ساختمان را طعمه حریق نماید. موضوعی در همین شهر مشهد چندبار در مجموعههای بزرگ با آن مواجه بودیم.
راهکار های ایمن سازی ساختمان در برابرآتش سوزی نما
خطرپذیری مصالح ساختمانی در برابر آتش باعث گسترش آتش سوزی در ساختمان می شود. طبق تحقیقاتی که در زمینه آتش سوزی ساختمان ها صورت گرفته است اصولاً گسترش آتش به سمت بالا می باشد و به میزان بسیار کمی آتش به سمت پایین شعله می کشد. تنها در ساختمان هایی که نماکاری آنها با مصالح پلیمری ترموپلاستیک انجام شده ریختن مواد مذاب گسترش آتش سوزی را تشدید می کند. مواد پلیمری مقاومت پایینی در برابر حریق از خود نشان می دهند.
مصالحی که از این مواد ساخته می شوند شامل کامپوزیت های آلومینیوم با ورق PVC و کامپوزیت های پلی استر مسلح شده با الیاف شیشه می باشند. این مصالح به دلیل مقاومت پایین و عدم وجود افزودنی های کندسوز در آنها نقش مهمی در گسترش آتش سوزی ایفا می کنند.
اگر نمای ساختمان با این مصالح کار شود در صورت آتش سوزی نما, شیشه پنجره ها شکسته و آتش وارد ساختمان می شود. بنابراین به منظور پیشگیری از آتش سوزی و افزایش ایمنی ساختمان باید از مصالح مقاوم در برابر حریق استفاده شود و تمهیدات ویژه در ساختمان بدین منظور اندیشیده شود. مهمترین روش های ایمنی ساختمان در برابرحریق ناشی از آتش سوزی نما به شرح زیر می باشند :
- پوشش محافظ اسکلت های فلزی در برابر حریق
- پوشش بلوک های پلی استایرن با محافظ های ضد حریق
- حفاظت از تاسیسات و نصب درست سیستم های اعلام و اطفاء حریق
- آگاهی مدیریت ساختمان از عملکرد سیستم های ایمنی در برابر حریق
- دوربندی پلکان خروجی ساختمان
- جلوگیری از ارتباط فضاهای مختلف ساختمان با یکدیگر توسط آتش بند
Comment (1)
[…] این مقاله را نیز مطالعه نمایید : عوامل اصلی آتش سوزی در نما […]