نحوه عملکرد ورق کامپوزیت در برابر آتش چگونه است ؟
ارزیابی عملکرد ورق کامپوزیت در برابر آتش
امروزه روند رو به رشد کاربرد مواد و مصالح پلیمری و فناوری های نوین ، در صنایع مختلف به ویژه صنعت ساختمان و حمل و نقل ، نگرانی در زمینه پتانسیل خطر آتش سوری ناشی از آن ها را تشدید کرده است .
از جمله فناوری های نوین ، ورق آلومینیوم کامپوزیت است که به طور گسترده در پروژه های ساخت و ساز کشور به عنوان نمای خارجی ساختمان استفاده می شود .
در صورت وقوع آتش سوزی داخل ساختمان و گسترش آن به بیرون ، مشارکت نمای ساختمان در گسترش آنش مطرح می شود . به همین سبب ، تعیین عملکرد نماهای کامپوزیت آلومینیوم در برابر آتش و ارزیابی مشارکت آنها در گسترش آتش اهمیت به سزایی برای طراحان و مهندسین ساختمان دارد .
در این مقاله ، ضمن ارزیابی عملکرد واکنش در برابر آتش برخی نماهای کامپوزیت آلومینیوم رایج براساس ازمون گرماسنج مخروطی ، طبقه بندی خطر آتش یک نوع نمای کامپوزیت آلومینیوم مطابق طبقه بندی واکنش در برابر آتش مواد ، با استفاده از نتایج آزمون های استاندارد واکنش در برابر آتش ، شامل قابلیت افروزش و آزمون عامل مشتعل منفرد (SBI) صورت گرفت و روند صدور گواهی نامه فنی برای این محصول در کشور نیز ارائه می شود .
نتایج این تحقیق ، با توجه به کاربرد گسترده ورق کامپوزیت آلومینیوم نما در آشنایی هر چه بیشتر با رفتار این نوع مصالح نما و تعیین سطح انتظار عملکردی آن مفید است . به علاوه ، طبقه بندی خطر آتش این نوع نماها راهنمای مفیدی برای تعیین حدود مجاز کاربری طبق مقررات و آیین نامه های محافظت در برابر آتش است.
گزارش بخش مهندسی آتش – مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی
این گزارش ، طبقه بندی واکنش در برابر آتش را برای محصول ورق کامپوزیت آلومینیوم نما با مغزی پلی اتیلن ، با نما تجاری پرمیوم باند و با ضخامت 4/2mm مطابق روش های آزمون ارائه شده در استاندارد طبقه بندی واکنش در برابر آتش ، استاندارد ملی 1-8299 و استاندارد اروپایی EN-13501-1 را ارائه می دهد .
مشخصات نمونه مورد آزمایش :
مشخصات کلی نمونه : ورق کامپوزیت آلومینیوم نما با مغزه پلی اتیلن با نام تجاری پرمیوم باند
ضخامت آزمونه : 4/9mm
شرایط کاربرد نهایی : نصب بر روی زیر کار فلزی با استفاده از پیچ گالوانیزه
براساس نتایج آزمون های واکنش در برابر آتش آزمون های قابلیت افروزش ، عامل مشتعل منفرد و قابلیت نسوختن مواد و مطابق با معیارهای استاندارد ملی طبقه واکنش در برابر آتش ورق کامپوزیت آلومینیوم نما با مغزه پلی اتیلن پرمیوم باند به صورت زیر است :
طبقه ذرات / قطرات شعله ور | طبقه تولید دود | طبقه واکنش در برابر آتش |
---|---|---|
dO | S1 | B |
نتیجه آزمون :
این طبقه بندی برای محصول ورق کامپوزیت آلومینیوم نما با مغزه پلی اتیلن و روکش آلومینیوم در دو طرف ، با نام تجاری پرمیوم باند و با مشخصات اراده شده و با شرایط زیر معتبر است :
- ضخامت اسمی : نتایج آزمون و طبقه بندی برای ضخامت های کمتر از 4/9mm معتبر است .
- نصب و اجرا : نمای نصب شده بر روی قاب فلزی با اتصالات پیچ گالوانیزه و درز افقی و اتصالات H , L به ترتیب بین و اطراف پانل های نما ، با فاصله حداکثر 40mm تا دیوار پشت کار غیر قابل سوختن . کاربرد هر گونه عابق حرارتی قابل اشتعال در پشت نما ، خارج از حوزه کاربرد این آزمایش می باشد ، اما استفاده عایق های غیر قابل سوختن بلامانع است .
- نوع اتصال : پیچ گالوانیزه
قدمت کاربرد آلومینیوم
قدمت کاربرد آلومینیوم کامپوزیت در ساختمان به سال 1898 بر می گردد. زمانی که گنبد کلیسای سان جیوآچینو در رم با ورق آلومینیوم روکش شد . تولید صنعتی آن برای کاربردهای ساختمان در سال 1950 آغاز شد .
امروزه در صنعت ساختمان ، از آلومینیوم برای استفاده در دیواره های پرده ای ، قاب پنجره ، دیگر ساختارهای شیشه کاری شده ، درها ، کرکره ، روکش خارجی نما و … استفاده می شود .
یکی از موارد کاربرد آن به شکل ورق کامپوزیت آلومینیوم در نمای خارجی ساختمان است .
ورق کامپوزیت آلومینیوم از سه بخش اصلی تشکیل شده است که شامل دو ورق آلومینیوم در دو طرف و یک لایه میانی است که در میان دو ورق آلومینیوم قرار می گیرد و معمولا از جنس پلی اتیلن ، پلی پروپیلن و … می باشد .
این لایه در انعطاف پذیری ورق کامپوزیت آلومینیوم نقش دارد . معمولا برای افزایش مقاومت در برابر سایش و خوردگی ، روی ورق ها را با فرآیند الکتروشیمیایی پوشش می دهند . با پوشش دهی ، طبق گسترده ای از رنگ ها و سطوح براق را می توان بدست آورد .
Comments (2)
[…] این مقاله را نیز مطالعه نمایید : عملکرد نمای ساختمان در برابر آتش […]
[…] این مقاله را نیز مطالعه نمایید : عملکرد ورق کامپوزیت در برابر آتش […]