تاریخچه طراحی نما
طراحی نما از گذشته تا اکنون
در این مقاله سعی داریم در خصوص تاریخچه طراحی نما مطالبی را بیان نماییم :
مبحث ویژه ی طراحی نما در ساختمان از ابتدای بحث احداث ساختمان های جدید مورد توجه بوده است. از گذشته های دور تا امروز طراحی نما پیشرفت های چشم گیری داشته است. چه در بحث خود طراحی نما و چه در بحث استفاده از متریال های مختلف و استفاده از تکنولوژی این پیشرفت ها محسوس بوده است. اگر کمی در طراحی نما دقت کنید می توانید این دستاوردها را به وضوح ببینید. طراحی نما در گذشته مبتنی بر تجربه و دانش بی نقص دانشمندان علم معماری بوده است. اساتیدی که سبک های مختلف در طراحی نما را پایه ریزی کردند و باعث بوجود آمدن فضای جدیدی در طراحی نما شدند.
تاریخچه طراحی نما :
تاریخ دقیق و مشخصی برای اولین طراحی نما در ساختمان سازی نمی توان ارائه داد. ولی در معماری سنتی ایران به آرایش نهایی ساختمان آمود گفته می شود. طراحی نما تعیین کننده شکل و بافت دیگر اجزای ساختمان است. تزئیناتی در طراحی نما از گذشته تا امروز به کار برده می شود. تزئیناتی مانند سنگ کاری، آجر کاری، کاشی کاری، آینه کاری و گچ بری که در واقع پوسته ی خارجی نمای ساختمان را شکل می دهند. اصفهان و یزد از اولین خواستگاه های طراحی نما در معماری سنتی ایران است. شاید بتوان تاریخچه ی طراحی نما از اوایل دوره ساسانیان در ایران تخمین زد. این هنر با تغییر حاکمیت های مختلف، تغییر کرد تا به شکل امروزی در آمد.
مرجع تعیین صحت در طراحی نما:
همانطور که می دانید به دلیل اینکه طراحی نما یکی از مهم ترین بخش های ساختمان سازی است در تمام کشور ها قوانین سخت گیرانه ای برای طراحی نما وضع می شود. این حساسیت بیشتر برای محافظت از دستاوردهای کشورها و ملت ها در بحث تمدن ساختمان سازی است.
هر کشوری ارزش خاصی برای معماری و سبک سنتی خود قائل است و شاید بتوان گفت که سخت ترین قوانین در کشورهای مختلف مربوط به بحث طراحی نما است. معمولاً سازمان های شهری مانند شهرداری ها مسئولیت نظارت بر نماها را بر عهده دارند.
این امر بدلیل یکسان سازی و هماهنگی بصری در بافت شهری است. شما هر نمایی را نمی توانید در ساختمان خود کار کنید و می بایست بر طبق قوانین موجود در شهرسازی اقدام به طراحی نما کنید.
قوانین حاکم بر طراحی نما:
همانطور که پیش تر گفته شد هر جامعه ای از قوانین خاصی برای طراحی نما پیروی می کند. این قوانین با توجه به فرهنگ جوامع، ارزش های تاریخی و بافت های سنتی در جامعه، بحث های مربوط به زیبایی شناسی، نظم حاکم بر دید بصری جامعه، محدودیت ها و شرایط اقلیمی و جغرافیایی و … تعیین و ابلاغ می شوند.
وابسته به این نکته که ملک و ساختمان شما در کدام قسمت از کشور واقع شده است، قوانین متفاوتی را برای تایید طراحی نما طلب می کند. اگر شما می خواهید طراحی نما در ساختمان شما زودتر به تایید شهرداری برسد، می بایست با قوانین کاملاً آشنا باشید و بر طبق ضوابط طراحی نما اقدام به طراحی کنید.
تغییرات متریال در طراحی نما:
طراحی نما از گذشته تا اکنون بوسیله کار کردن متریال های مختلفی انجام می شده است. شرایط آب و هوایی در انتخاب این متریال ها بسیار مهم بوده و هستند. به عنوان مثال در مناطق خشک و گرم مقاومت برخی متریال ها به مراتب پایین تر از متریال مرسوم است. یا در نواحی مرطوب کشور شما اجازه ی استفاده از هر متریالی را ندارید. انتخاب متریال ها با توجه به امکانات مختلف در هر دوره نیز تعریف می شده است.
به عنوان مثال اگر در زمان های دور نمایی بغیر از آجر به چشم نمی خورد زیاد جای تعجبی نداشت. آجر ها در دسترس ترین متریال برای طراحی نما بودند.
با استفاده از خاک و غالب گیری آن و در نهایت پخت آن در کوره آجر تهیه می شد و آجر ها با بافت های مختلف در نمای ساختمان کار می شدند. امروزه پیشرفت تکنولوژی به ایجاد گزینه های بیشتر متریال در طراحی نما منجر شده است.
شما می توانید انواع متریال های مدرن را در نمای ساختمان خود کار کنید. متریال هایی مانند ورق های آلومینیوم (کامپوزیت)، سنگ های ساختمانی، انواع شیشه و … بحث انتخاب متریال در طراحی نما را آسان تر کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید