راهکارها و الزامات ایمنی در برابر آتش نما
مهمترین روش های ایمنی در برابر آتش نما ساختمان به شرح زیر می باشند:
- عدم آگاهی مدیریت ساختمان از مسائل ایمنی در برابر آتش
- نقص های سیستم اعلام و اطفای حریق
- استفاده ناصحیح از بلوک سقفی پلی استایرن منبسط شده
- ارتباط فضاهای مختلف ساختمان به یکدیگر
ضوابط ایمنی مصالح نما در برابر حریق
یک نکته مهم مشترک در تمام این ساختمان های دچار حادثه، خطرپذیری بالای مصالح نما در برابر حریق است که باعث گسترش شدید آتش سوزی می شود.
قابل ذکر است که د ر رخدادهای حریق بر روی نما، عمدتاً گسترش آتش سوزی به سمت بالا صورت گرفته و گسترش به سمت پایین با شدت بسیار کمتری رخ می دهد، اما در حوادثی که مصالح پلیمری ترموپلاستیک در نما استفاده شده باشد، شره کردن مواد مذاب باعث گسترش سریع آتش سوزی به سمت پایین نیز می شود که به وضوح قابل مشاهده است.
اگر برای مصالح نما از مواد پلیمری استفاده شود، عمدتاً از رفتار مناسب در برابر آتش برخوردار نبودند. از جمله می توان به مصالح از جنس کامپوزیت GFRP پلی استر مسلح شده با الیاف شیشه، کامپوزیت آلومینیوم و ورق PVC اشاره نمود که به نحو مناسب دارای افزودنی های کندسوز کننده نیستند. به عنوان مثال، نماها از جنس کامپوزیت آلومینیوم عمدتاً شامل دو لایه آلومینیوم در طرفین و یک مغزه پلیمری هستند.
در صورتی که مغزه پلیمری این کامپوزیت ها از رفتار مناسب در برابر آتش برخوردار نباشد، شدیداً قابل اشتعال بوده و کاربرد آن مطابق ضوابط و آئین نامه های بین المللی در نمای ساختمان ها مجاز نیستند. در تمام این حوادث، آتش سوزی گسترده نما باعث شکسته شدن پنجره ها شده و متعاقباً از طریق این پنجره ها، آتش سوزی به داخل واحدهای مسکونی یا اداری نفوذ کرده و باعث خسارت شدید به اموال و دارایی های داخل واحدها می شود که طبیعتاً میزان آسیب بسته به موقعیت و محتویات داخل آنها متفاوت خواهد بود. متعاقباً حریق به راهروها و سایر قسمت ها و طبقات گسترش پیدا کرده و باعث خسارات زیادی به ساختمان ها می شود.
ارزیابی ایمنی نمای ساختمان در برابر آتش
ایمنی در برابر آتش مصالح سفت کاری و نازک کاری یکی از الزامات مهم طراحی و اجرا در ساختمان است . از جمله موارد حائز اهمیت ، مصالح نما است .
بنابراین نما رفتار مناسبی در برابر آنش نداشته باشند ، یک آتش سوزی احتمالی می تواند به سرعت گسترش یافته ، به سایر فضا ها و طبقات سرایت کند .
یکی از نماهایی که امروزه کاربرد زیادی دارد ورق های کامپوزیت آلومینیوم با مغزه پلاستیکی است .
آنچه درباره ACP از دیدگاه ایمنی در برابر آتش اهمیت دارد ، لایه میانی آن است که در صورت عملکرد ضعیف در برابر آتش ، سبب مشارکت این نوع مصالح را در گسترش آتش سوزی می شود .
به علاوه ، تجربه نشان داده قرارگیری ACP با مغزه پلاستیک مثل PE در معرض آتش ، همراه با ذوب ، شره کرده و فروپاشی است .
از این رو ، ارزیابی عملکرد نماهای کامپوزیت آلومینیوم در برابر آتش به منظور دستیابی
به سطح مورد انتظار ایمنی در برابر آتش ضروری بوده ، آگاهی از رفتار این نوع مواد
در برابر آتش برای مصرف کنندگان این نوع مصالح ، تولیدکنندگان ، واردکنندگان و به ویژه طراحان و مهندسین ساختمان مفید است .
در این مقاله عملکرد واکنش در برابر آتش چند نوع ACP با مغزه پلاستیکی تحت آزمون گرماسنج مخروطی در مقیاس کوچک ، ارزیابی می شود .
به علاوه ، طبقه بندی خطر آتش براساس استاندارد اروپایی 1-13501 EN و استاندارد ملی 8299 با استفاده از نتایج آزمون های واکنش در برابر آتش شامل آزمون قابلیت افروزش و عامل مشتعل منفرد (SBI) ، برای یک نوع ACP با مغزه پلاستیک صورت می گیرد .
همچنین درباره روند صدور گواهینامه فنی برای ACP با مغزه پلاستیک توضیحاتی ارائه می شود .
ضوابط آتش نشانی چیست؟
ضوابط آتش نشانی، مجموعه قوانینی است که باید در ساخت سازههای مختلف رعایت شوند تا ایمنی سازهها در برابر حریق و دیگر حوادث مترقبه، مهیا شده و افراد بتوانند با خیال آسوده در داخل آنها سکنی گزیده یا به فعالیت مشغول شوند. این قوانین بر اساس استاندارهای جهانی صادر شدهاند و تمام موارد ایمنی که ممکن است در صورت بروز حادثه، جان و مال افراد را خطر بیندازد، لحاظ شده است.
اگرچه حادثه خبر نمیکند و گاهی بزرگترین و ایمنترین ساختمانهای جهان نیز دچار حادثه شده و مشکلات بسیاری را به بار میآورند، اما در ضوابط آتش نشانی، اصلیترین و مهمترین موارد ایمنی در نظر گرفته شده که با رعایت آنها میتوان تا حد زیادی از آسیبهای ناشی از حوادث غیرمترقبه جلوگیری کرد. در ادامه، ضوابط آتش نشانی حاکم بر سیستم ساختمانسازی کشورمان را بررسی خواهیم کرد.
ضوابط آتش نشانی مربوط به نمای ساختمان
نمای ساختمانها، سنگی یا شیشهای باشد، باید براساس زیر اقدامات امنیتی در مورد آنها اندیشیده شود:
- اگر نما شیشهای باشد، از سکوریت استفاده شود. ضخامت شیشهها نیز باید بسته به ابعاد آنها تعیین شده و درصورت داشتن ابعاد بالای ۵ متر، از حاشیههای نگهداره مناسب استفاده شود.
- در داخل هر واحد ساختمان، پس از نما، باید جانپناه ۸۲ سانتی وجود داشته باشد.
- در مورد نماهای سنگی، باید پس از هر سه متر سنگ، سنگهای بعدی روی یک نیش دیگر بوده و اسکوپ کامل باشند.
- سنگ روی درپوشها، باید روپلاک خورده باشند.
- فضای خالی پشت بنا، باید با مصالح ساختمانی پر شود. همچنین در دیگر تقاطعهای بین دیوارها که با نما جدا میشوند، باید از مصالح ساختمانی استفاده شود.
دیدگاهتان را بنویسید